A színek újraértelmezése a gyermekdivatban: Túl a rózsaszínen és a kéken 0
A színek újraértelmezése a gyermekdivatban: Túl a rózsaszínen és a kéken

Rózsaszín ruha kislányoknak, kék overál kisfiúknak… Bár a kicsik alig különböznek egymástól, a társadalom már az életük kezdetétől fogva egyértelműen megköveteli a nemek szerinti megkülönböztetést ruházatukban. Azonban egyre több szülő áll szembe ezekkel a követelményekkel, és semleges színű ruhákat választanak.

Honnan ered ez a nemekhez rendelt színek gyakorlata? Valóban jó ötlet a gyerekeknek és a kislányoknak semleges színű ruhákat adni?

Miért van úgy, hogy a rózsaszín a lányokhoz, a kék a fiúkhoz kötődik? Ellentétben a látszattal, a rózsaszín nem mindig tartozott a lányokhoz, a kék pedig a fiúkhoz. Ez a színtrend csak a XX. században alakult ki! Hogyan változtak meg ezek a színek a nemekhez való kötődésben?

Régebben a kék volt a lányok színe, mivel ez a szín Máriához kapcsolódott. A kislányoknak azonosulniuk kellett az ő isteni tisztaságával és alázatosságával. A vörös – vagyis inkább annak hígított változata, a rózsaszín – hatalommal, erővel és Krisztus vérével volt összekapcsolva, ezért gyakrabban öltöztették fiúkat rózsaszínbe.

Akkor miért cserélték fel ezeket a színeket? Az első említések erről a témáról Versailles-ból származnak. XIV. Lajos kék hátteret választott a királyi címer alá. Idővel ez a szín átment az istenektől az arisztokráciához, végül a katonai egyenruhákhoz. Pontosan a II. világháború után a kék egyre inkább a fiúkhoz kezdett kötődni.

Ugyanez történt a lányok rózsaszínjével is. Mindez Pompadour márkiznőnek köszönhető, aki kimondta, hogy ez a szín „kiváló finomsággal” bír, és bevezette azt a versailles-i szalonokba. Ettől kezdve a udvarhölgyek, nem akarva alárendelni magukat az asszonynak, elkezdték lányaikat rózsaszínbe öltöztetni. Idővel a rózsaszín egyre népszerűbbé vált a női divattervezők és a XX. századi filmsztárok körében.

A gyerekek ruházatának és a kislányok ruháinak színeivel kapcsolatos történetekről, valamint az évek során átélt evolúciójáról bővebben olvashat ebben a cikkben – KATTINTSON IDE.

A legújabb trend a gyermekruházatban? A földszínek és a minimalista stílus Van-e felsőbb utasítás a gyerekek nem szerinti öltöztetésére? Természetesen nem! Éppen ellenkezőleg, egy trend van kibontakozóban, amelyben a szülők ellenszegülnek ezeknek a társadalmi nyomásoknak. Egyre népszerűbbek a minimalista, földszínekben pompázó gyermekruhák.

Miért öltöztetik a szülők egyre gyakrabban így gyermekeiket? Ennek több oka van:

A semleges színek szinte minden alkalomra megfelelnek. Könnyen lehet velük elegáns összeállítást készíteni, amely tiszta és esztétikus megjelenést biztosít. Általában nagyon egyszerű fazonokról van szó, amelyek a lányok ruháin és a gyermekruhákon vannak. A felesleges szalagok, gyöngyök és elemek hiánya nagyobb biztonságot jelent a kicsik számára. A lányok ruháin és a gyermekruhák ilyen színein kevésbé látszanak a szennyeződések. A bézs, a testszínű rózsaszín vagy a krémszín olyan színek, amelyek különösen nyugtató hatással vannak újszülöttekre és csecsemőkre. Ez abból adódik, hogy ezek a színek emlékeztetik őket az anya bőrének színére, ami biztonságot jelent számukra. Ez egy környezetbarát választás. A jó állapotú, semleges színű ruhákat átadhatja a következő anyának, függetlenül annak gyermeke nemétől. Ezzel nem csak szép ajándékot ad, hanem csökkenti a környezetszennyezést is.

Sad Beige Children generáció? Néhányan úgy vélik, hogy a földszínekben pompázó lányok ruhái és a gyermekruhák túlságosan szomorúak. Létrejött még egy vicces Instagram-profil is – OfficialSadBeige, amely gúnyosan mutatja be a jelenlegi divattrendet a semleges színű gyermekruhákra.

Semmilyen szélsőség nem jó, ezért a semleges színekben pompázó gyermekruhatár összeállításakor is meg kell őrizni a mértéket. Jó ötlet a stílusokat erőteljesebb színnel megtörni, ami dinamikát és karaktert ad az összképhez. Így senkinek sem lesz az a benyomása, hogy a gyermek a „sad beige children” generációjába tartozik.

Ruha kislányoknak természetes színekben. Mit találhatsz a Zoya Fashion kínálatában? A Zoya Fashion kollekciójában gondoskodtunk az elegáns, minimalista és semleges stílusú kislányruhák ajánlatáról is. A termékek között megtalálhatók mindennapi viseletre való kreációk (mint például a kötött Nel vagy az egyedi Emilie), valamint különleges alkalmakra szánt modellek (például a romantikus Dolores és a tüllös Violette).

Nézd meg most a többi fazonját is – lépj a LÁNYOK menüpontra és válaszd ki a lányod számára az ideális ruhát.

Hozzászólások közzététele (0)

Submit
fel
Sklep jest w trybie podglądu
Tekintse meg a webhely teljes verzióját
Sklep internetowy Shoper Premium