Mire kell emlékeznie, amikor gyermekcipőt vásárol? 0
Mire kell emlékeznie, amikor gyermekcipőt vásárol?

A gyermekcipő az egyik legfontosabb ruhadarab, amelyre minden szülőnek figyelnie kellene. És nem csak a megjelenésük és a gyermekruhatárhoz való illeszkedés miatt! A megfelelően kiválasztott cipők hatalmas hatással vannak a kicsik lábfejének fejlődésére és egészségére. Mit érdemes tehát tudni a gyermekcipő vásárlása előtt? Olvass tovább!

Mikor vásároljuk meg az első cipőpárt a gyermek számára? A szakértők véleménye ebben az ügyben egyöntetű – minél később kapja meg a gyermek a cipőt, annál jobb. Itt elsősorban a talaj megfelelő érzékeléséről és a gyermek lábának szenzoros érzékeléseiről van szó, amelyek korlátozva lehetnek a cipő által. A mezítláb való futkározás lehetővé teszi a megfelelő izmok gyakorlását és a fejlődő lábak helyes elhelyezkedését.

Mikor kell tehát először cipőt adni a gyermekre? Akkor, amikor már önállóan jár kint, vagy ha meg kell védeni a gyermek lábát a hidegtől. Otthon vagy az ismert udvaron nyugodtan hagyja a gyermeket cipő nélkül (hacsak nem tél van, akkor nem feltétlenül ;) ).

És mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik még nem járnak? A nem járó gyerekek cipőjével kapcsolatos dilemma felvetődik a szülők körében. Ha az első cipőt a lehető legkésőbb kell felvenni, akkor hogyan védjük meg a kicsi lábát a hidegtől? Erre több megoldás is van:

készen kapható overálok lefedett lábakkal; zoknik (érdemes lehet az anti-csúszásos opciót is figyelembe venni); nem járó gyerekek cipői – azaz kifejezetten a nem járó gyerekek számára készült cipők. Erről a témáról többet írtunk EZEN A CIKKEN.

Miért olyan fontos a gyermekcipő kiválasztása? A gyermek lába gyakorlatilag a 7. életévéig fejlődik. Ebben az időszakban számos változáson megy keresztül, amelyek lehetővé teszik a megfelelő testtartás kialakulását. Ezért olyan fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a járáshoz. A megfelelő lábforma fogja meghatározni az egészségét és a jövőbeli életkomfortját!

A gyermekcipő választásának legfontosabb szabályai Úgy tűnik, eljött az ideje a gyermekcipő vásárlásának. Mire érdemes tehát figyelni, mielőtt az első párt a kosárba teszi?

Anyag A lábnak lélegeznie kell! Ezért válasszon gyermekcipőt légáteresztő anyagokból. Ellenkező esetben a kicsi lába izzadni fog, ami kellemetlen bőrirritációt és súrlódást okozhat.

Talp Puha, könnyű, rugalmas – a gyermekcipő három legfontosabb tulajdonsága. Nem szabad túlzottan megterhelnie a kicsi lábát járás közben. A rugalmas cipőnek könnyen kellene fordulnia minden irányba, különösen ott, ahol a gyermek lába a lábujjaknál hajlik.

Széles orr Itt arról van szó, hogy elegendő helyet biztosítson a lábujjak mozgásához. A szorított lábujjak deformációkat okozhatnak, míg a túl laza cipő esetében a lábujjak járás közben összehúzódhatnak.

Záródás

A gyermekcipők esetében a legjobb illeszkedési forma a fűző. Fontos azonban, hogy ne csak a bokánál húzza meg a fűzőket, hanem a cipő teljes hosszában.

Egy teljesen jó alternatíva a tépőzáras cipők is. Bár nem tudják olyan pontosan illeszteni a cipőt, mint a fűzők, nagyobb önállóságot tesznek lehetővé a gyermek öltözködésében.

Méret
A gyermekcipők kiválasztásának legfontosabb eleme a méret - és itt nem csak a betét hosszára gondolunk! Fontos a láb szélessége és magassága (az úgynevezett boltív) is.

Ezért érdemes magával vinni a gyermeket a cipővásárlásra. Ha ez nem lehetséges, megfelelően kell megmérni a lábat. A legjobb módszer a terhelt láb körvonalának felrajzolása egy kartonra. Ezután a nagylábujj magasságában adjunk hozzá néhány millimétert (az ajánlások 5-től akár 15 mm-ig terjednek) és kész.

Egyrészt a szakértők hangsúlyozzák, hogy a gyermekcipőnek megfelelően illeszkednie kell, másrészt ajánlják, hogy a láb méretéhez adjunk hozzá akár 1,5 cm hosszúságot. Miért van ez?

Itt nem arról van szó, hogy „tartalékra” vásároljunk gyermekcipőt, hanem hogy biztosítsuk a láb megfelelő mozgását járás közben és hagyjunk helyet a láb növekedésének.

Ne feledd, hogy a gyermeked intenzíven fejlődik, és a cipők egyik napról a másikra kicsivé válhatnak! Ezért mérjük meg a kicsi lábát 2-3 havonta, hogy biztosak legyünk abban, hogy a vásárolt cipő még mindig megfelelő.

A gyermekcipő magassága
Egy mítosz él a szülők között, hogy a jó gyermekcipő a boka fölé ér. Éppen ellenkezőleg - jobb, ha az első cipő nem túl magas, hogy ne akadályozza a láb mozgását járás közben.

És mi a helyzet a téli cipőkkel, ahol általában magasabb szárakkal találkozunk? Nem kell lemondania róluk! Csak olyan modelleket válasszon, amelyekben a szár elég puha és rugalmas.

Design
Manapság a piac tele van különféle gyermekcipőkkel. Tehát, ha például a lányod szereti a rózsaszín akcentusokat, biztosan találsz olyan modellt, ami egyben divatos és kényelmes is.

Mindig vásárolj új cipőt a gyermeknek!
Miért fontos, hogy a gyermek új cipőt kapjon? Azért, mert a cipő mindig a gyermek lábának formájához igazodik. Ha használt modellt választasz, deformáció kockázatával jársz. Ezért mindig új cipőt válassz a gyermeknek - így gondoskodsz a helyes fejlődéséről.

Első pillantásra a gyermek számára megfelelő cipő kiválasztása elég nehéz feladatnak tűnhet. De ne aggódj - sok bolt kínál segítséget a megfelelő modell kiválasztásában a kicsi számára, és idővel Te is kialakítasz megfelelő szokásokat. A gyakorlat teszi a mestert!

Hozzászólások közzététele (0)

Submit
fel
Sklep jest w trybie podglądu
Tekintse meg a webhely teljes verzióját
Sklep internetowy Shoper Premium